Verslag Cobra Cup 2017

17 september 2017
admin

Winnaar Cobra Cup 2017: Tess Punt met Zodiac!

Zij won de wisselbeker, een westernles (gesponsord door trainingsstal Starnmeer) en een mooie zweetdeken.

Tja, ik weet eigenlijk niet eens met welke woorden ik moet beginnen… Hilarisch, zinderend spannend, verrassend, gierende lachbuien, vooral ook heel serieus competitief, smakelijk, gewaagd en bijzonder gezellig! De Cobra Cup 2017 was het allemaal.

Dressuur

De dag begon met regen, waardoor we moesten improviseren in de binnenbak. Dikke druppels uit de lucht, maar dit had geen invloed op het festijn. Jeannette Sprenkeling (stal Sprenkeling) jureerde alle proeven, variërend van B t/m Z2. Spiekend over de rijbakwand was zij streng en rechtvaardig. Het zonnetje kwam gelukkig door. Al 5 jaar op rij wordt er van boven gezorgd voor goed weer en al kostte het dit keer wat moeite… het werd zowaar aangenaam warm. Het zesde jaar gaat niet in de boeken als de zonnigste, maar was daardoor zeker niet minder leuk.


De uitslag:

 1. Kim met Beat It – chabrak
 2. Astrid met Zero – bon van Reinoud Koppert, sportmasseur paarden
 3. Marthy met Bondai – voerzak
 4. Femke met Beliche – halster
 5. Kelly met Roos – glansspray

Demonstratie Sabrina Dijkstra

De dressuurproeven waren klaar en Sabrina Dijkstra zadelde haar western paard. Met veel publiek aan de bakrand gaf zij een hele leuke demonstratie waarbij de vlaggen letterlijk over onze hoofden scheerden. Natuurlijk zaten wij vol met vragen na al die slidings en turns. Het was erg fijn dat ze alle tijd nam om iedereen te woord te staan. De verschillen tussen dressuur en western werden besproken. Bijvoorbeeld het verschil tussen de hulpen, je materiaal, de eisen op wedstrijden, enz. Heel interessant!

Springen

Het parcours werd opgebouwd. Steeds meer mensen wagen een sprong op stal, maar dressuurruiters moeten rustig wennen 😉 De hoogte blijft spannend, daarom een veilige huppelhoogte tot professional. Met in de hoek twee zwangere dames die de tijdwaarneming en het commentaar verzorgden, glipte er geen verloren seconde doorheen. Het ging om foutloos en zo snel mogelijk. Ging het niet snel of was je de weg kwijt? Het publiek hielp verbaal graag mee!

De uitslag:

 1. Tess met Zodiac – chabrak
 2. Femke met Beliche – etensbon van het restaurant ’t Wapen van Egmond
 3. Yola met Goldplay – zit- en houdingles van Carmen Schalk
 4. Kim met Beat It – voerzak

Spel

De paarden mochten weer op stal en de western outfit aan. Onze loopstal was omgebouwd tot een heuse saloon met klapdeurtjes. Fam. Tervoort had hiervoor materiaal ter beschikking gesteld en geholpen met verven. Erg bedankt daarvoor! Het zag er heel gezellig en goed aangekleed uit. Er werd ook nog een nietsvermoedende man naar binnengeduwd die achter zijn rug om was ingeschreven voor ‘het spel’. Het spel is een jaarlijkse geheimgehouden onderdeel, elk jaar iets verrassend nieuws. Dit jaar hadden wij de the Kicking Country Dancers uitgenodigd om line dance les te geven. En laat deze nietsvermoedende man opeens heel veel talent hebben voor line dancing… Heel verdiend ging hij ook met een prijs naar huis.

Een mooi gezicht was het wel hoor. Al die mensen, helemaal in vol ornaat, onder begeleiding van the Kicking Country Dancers danspasjes leren. Bij de één zaten ze er iets sneller in dan bij de ander. Wie thuis al had geoefend, had al een streepje voor. Na de lessen werden we losgelaten. Zonder begeleiding begon de show. De jury bepaalde wie de beste dance moves had en zonder fouten de opdracht volbracht.

Terwijl de kinderen lekker speelden tussen de paarden en het hooi (de jonge hengsten zijn inmiddels cowboy proof), kwam het met bakken uit de lucht. John Denver was nauwelijks meer te horen, maar we zaten droog. Bakken met nacho’s, marshmallows en bitterballen zijn er doorheen gegaan.

De uitslag:

 1. Sonja – de felbegeerde Horse and Hunk kalender
 2. Tess – beugelriemen gesponsord door Suzanne Godijn, Zadels & Co
 3. José – longeerlijn
 4. Melanie – spoorriempjes
 5. Brant – zweep
 6. Femke – voerzak
 7. Astrid – haarroller en e-plus supplement
 8. Carolien – sponzenpakket


Beste western outfits:

 • Brant – cowboy borrel
 • Sonja – westernles bij trainingsstal Starnmeer gesponsord door stal Cobra

Gedurende de dag heeft Esmee Eeltink foto’s gemaakt van alle combinaties. Deze foto’s komen op EHE Photography te staan, waar je ze ook kunt bestellen.

Alle deelnemers kregen een grote zak met wortelen mee, gesponsord door Rob van der Heide Fourage handel.

Wij bedanken alle sponsoren voor de mooie prijzen!

Elk jaar organiseren wij met veel plezier de Cobra Cup. Mijn grote dank en hulde aan mijn organisatie maatje en lieve vriendin, Paulien van der Steen. Samen zijn we een sterk team. Ze is een topper! Ook wil ik mijn vader nog extra bedanken. Naast alles wat hij voor ons doet, heeft hij ook de prijzenpot aangevuld.

En nu? De cowboylaarzen op de mat, de voetjes omhoog en stiekem toch al nadenken over de Cobra Cup 2018. Wat hebben we een lol met elkaar en onze geliefde dieren. Tot volgend jaar!